Een filmrolletje laten knallen!


Heb je soms eens zin om een luide knal te maken? Dan is dit iets voor jou. Het is heel eenvoudig en het lukt met materialen die bijna iedereen in huis heeft.

Wat heb je nodig: Goede filmrolletjes zijn deze en deze soort.

Aan de slag!
Neem het filmrolletje,doe het deksel eraf en vul het voor de helft met water. Doe er ook een scheut azijn bij. Pak dan een eetlepel bakpoeder en doe dit er ook bij. Je zal zien dat het mengsel begint te schuimen en te borrelen. Doe er dan vlug het deksel op. Ga wat achteruit staan en zie het deksel eraf knallen!

Wat gebeurt er:
Vanaf dat je de bakpoeder bij het mengsel van azijn en water doet,merk je op dat het mengsel begint te bruisen. Dat komt door een chemische reactie van de bakpoeder met de azijn. Daardoor ontsnappen allemaal belletjes koolzuurgas, een heel bekend gas. Datzelfde gas zit ook in spuitwater,limonade,cola... Daarom is het helemaal niet gevaarlijk. Als je het deksel op het filmrolletje doet,kan al dat gas niet meer weg. Het stapelt zich op in het filmrolletje tot de druk zo hoog wordt dat het deksel ervan knalt. Al het gas komt ineens vrij,en daardoor hoor je een knal. Doe dit experiment het best buiten want het geeft nogal wat viezigheid als de azijn en bakpoeder er ineens uitspatten.
Succes!